Tudástár

Érdekességek, aktualitások

Fogkőeltávolítás

A fogkövesség háziállataink között is egyre inkább „népbetegségnek” számít. Kutyáknál és macskáknál is előforduló problémáról van szó. Rendszerint a középkorú, idősebb állatoknál találkozhatunk vele nagyobb mennyiségben, de a kisebb testű kutyafajtákban akár már 1-2
éves korban előfordulhat. A fogállási rendellenességgel, fogtorlódással küzdő állatok pedig hajlamosabbak a kialakulására.

Hogyan alakul ki

A fogkő kialakulásának nagymértékben kedvez a nedves, ragacsos eleség, amely lepedéket képez a fogakon, a fogak között és az íny-fognyak határán. Erre a lepedékre rakódnak rá a nyálból kiváló Ca- és Mg-sók, amelyek megszilárdulva alakítják ki a fogkövet. A fogkövesedésre hajlamosabbak azok a kutyák és macskák, akiknek egész nap elérhető az eleségük, egész nap rágcsálhatnak, így naponta több alkalommal megy végbe a szájban a táplálék bontását végző enzimek termelődése, fokozottabb a nyálelválasztás, és így az ásványi sók felrakódására is több lehetőség nyílik. Ha a fogkő eltávolítására nem kerül sor a kezdeti stádiumban, akkor visszafordíthatatlan folyamatok indulnak meg háziállataink
szájüregében.

Hogyan vesszük észre, hogy kedvencünk fogköves? 

A fogkövesség első jeleként a kellemetlen szagú leheletet vesszük észre, majd a fogak sárgás, barnás elszíneződése jelentkezik általában a fogínyhez közeli részen. A nagy mennyiségű fogkő felrakódás hatására fogínygyulladás, ínysorvadás, súlyos esetben pedig a fogak elvesztése következhet be. Továbbá a szájban elszaporodó baktériumok véráramba jutva, képesek szisztémásan, a szervezet más pontjain is (szív, tüdő, máj, vese) jelentős gyulladást, károsodást okozni.

A folyamat a kezdeti szakaszában visszafordítható, ezért fontos, hogy időben felismerjük a fogkövességet és eltávolíttassuk azt. 

Hogyan történik a fogkőeltávolítás Rendelőnkben?

A beavatkozás felületes altatásban történik ultrahangos készülékkel. Az eljárás állatok esetében kizárólag altatásban végezhető el precízen, megfelelő hatékonysággal, mert a fogkő legnagyobb mennyiségben a fogak belső felületén, és a fognyakaknál, az íny alatt található. Az eltávolítás legenyhébb esetekben is kellemetlenséggel jár, és még a legjobban nevelt házikedvenc sem kérhető meg rá, hogy 20-30percig mozdulatlanul tartsa a fejét, kitátva a száját.
Sok esetben súlyos fogkövesség esetén fogak eltávolítására is sor kerül, a nagymértékű fogínysorvadás, a foggyökerek felszívódása következtében.

Kutyák és macskák esetében is nagyon fontos a megfelelő szájhigiénia, a fogak és az íny épségének fenntartása, ezért a megelőzés és a fogkő eltávolítás utáni állapot minél további megtartása legyen a cél. 

Mit tehetünk ennek érdekében? 


Fontos, hogy kedvenceink minél többet rágjanak, eleségük nagy részét száraz táp tegye ki. A fogak tisztításában segíthetnek a préselt műcsontok, rágókák, fogtisztítós játékok, azonban a könnyen szétrágható játékok nem alkalmasak erre a célra, valamint lenyelve súlyos problémákat okozhatnak. A csont etetését sem javasoljuk erre a célra, mert károsodást okozhat a fogzománcban, továbbá komoly emésztőrendszeri panaszokat alakíthat ki.
A legjobb hatékonyságot mutató módszer az állatok fogainak rendszeres mosása, tisztítása erre a célra kapható speciális fogtisztító eszközökkel. Ez leginkább a kistestű kutyák, és a veleszületett fogállási rendellenességgel küzdő állatok esetében lehet nagyon hasznos, főként ha már kölyök korban hozzászoktatjuk kedvenceinket ehhez a napi rutinhoz.
Léteznek továbbá olyan készítmények is, amelyek megakadályozzák a lepedék felrakódását és segítik annak feloldását.

A fent említett módszerek kizárólag akkor alkalmazhatóak hatásosan, ha ép, egészséges fogazatú állatról van szó, ha már megkezdődött a fogkő képződés folyamata, akkor első lépésként az eltávolítás szükséges! 


Ha kérdése merült fel a témával kapcsolatban, vagy az Ön kedvence is küzd ezzel a problémával,
keresse fel Rendelőnket bizalommal!

Kérjen időpontot fogászati állapotfelmérésre, ultrahangos fogkő eltávolításra!

Rendelő

8083 Csákvár, Szabadság u. 26.

Telefon

Dr. Balog Eszter
+36 30 223 4904

Dr. Kovács Ádám
+36 30 282 8885  

E-mail

info@allatorvoscsakvar.hu

© Copyright 2020 allatorvoscsakvar.hu - Minden jog fenntartva